Onderstaande brief kunt u hier downloaden.

Gebruiksplan voor coronatijd

Hervormde gemeente Windesheim

Versie 6 | 1 maart 2021

In dit document staan de afspraken voor het houden van kerkdiensten. De afspraken moeten worden nageleefd. Als er ontwikkelingen zijn met betrekking tot de voorschriften vanuit de overheid, stelt de kerkenraad dit gebruiksplan bij naar de nieuwe inzichten.

Bron: https://www.protestantsekerk.nl/verdieping/protocol-kerkdiensten-en-andere-kerkelijkebijeenkomsten/

Basisregels voor aanwezigen

1. Was uw handen
  2. Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  3. Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg
  4. Schud geen handen
  5. Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen
  6. Thuisblijven bij verkoudheidsklachten
  7. Een mondkapje op bij beweging door de kerk: bij binnenkomst en bij het uitgaan. Op de plaats mag het mondkapje af.
  8. Heeft u een kwetsbare gezondheid? Wees extra voorzichtig. Het kan verstandiger zijn om voorlopig nog zo veel mogelijk thuis te blijven.

Logistiek en schoonmaak

1. Er zijn zowel ochtend- als avonddiensten.
    • In de morgendienst wordt de liturgie met beamer geprojecteerd.
    • Beide diensten zijn te volgen met videoregistratie.
  2. We gebruiken voor kerkdiensten alleen de kerkzaal.
  3. Maximaal aantal bezoekers kerkzaal: 20. Een uitzondering betreft uitvaarten: maximaal 30, mits dat past op de voorgeschreven anderhalve meter onderlinge afstand. Ook voor huwelijken geldt: maximaal 30 bezoekers. De genoemde getallen zijn exclusief medewerkers.
  4. Buiten het kerkgebouw verwachten we dat mensen zelf de verantwoordelijkheid nemen om 1,5 meter afstand in acht te nemen.
  5. Coördinator: Inge Verweij. Taken: verwelkomen mensen in de hal, op regels wijzen, registratie bezoekers.
  6. Inrichting:
    • Looproutes: de deuren staan open zodat bezoekers geen deur hoeven te openen.
    • Placering: N.a.v. de opgaven worden de plaatsen door de kosters toegewezen d.m.v. en briefje met de naam op de plaats.
    • In het kerkgebouw zijn desinfectiemiddelen beschikbaar voor bezoekers.
    • De gaderobe wordt niet gebruikt; jassen gaan mee de kerk in.
  7. Reinigingsplan: de kosters maken de kerk tussen de diensten door schoon.
    • Toiletten: papieren handdoekjes, ontsmettingsmiddel en -tissues zijn aanwezig; gebruik van het toilet wordt beperkt tot het minimum. Toiletbezoekers moeten het toilet reinigen na gebruik.
    • Let op: deurklinken, lessenaars, spreekstoel, microfoons, stoelen/ banken, enz.

Eredienst

1. Ook zangers en instrumentalisten van een muziekgroep nemen de regels in acht.
  2. De gemeente zingt niet in de kerk. Een groot deel van de liederen wordt op orgel/piano gespeeld, de tekst komt op de beamer. Sommige liederen worden d.m.v. Youtube afgespeeld. Gemeenteleden kunnen liederen met gesloten mond mee neuriën of zwijgend luisteren.
    • Vanaf 7 maart 2021 zijn er enkele gemeenteleden die mogen meezingen.
      • Bij het opgeven voor de diensten kunnen mensen aangeven of ze willen zingen.
      • Ad Ruissen wijst een gezinseenheid (max. twee mensen) aan die per dienst mogen zingen.
      • Deze gezinseenheid krijgen een plaats op gepaste afstand op een van de voorste rijen aan de rechterkant van de kerkzaal.
      • De ouderling van dienst/dominee gaan daarom na binnenkomst aan de linkerkant zitten.
      • De zang is onversterkt.
    • Van de (gast)predikant verwachten we dat die er iets van zegt als er toch gezongen wordt. (Het gaat hierbij om solidariteit met de andere kerkgangers.)
  3. Collecte: mensen kunnen hun gaven digitaal geven.
  4. Sacramenten
    • Over een volgende avondmaalsviering wordt nagedacht.
    • De doop is mogelijk. Daarbij wordt de anderhalve meter afstand tussen doopouders met het kind en de predikant slechts kort doorbroken – alleen voor het moment van de doop. De predikant beoefent in dit geval een contactberoep. Hij desinfecteert zijn handen voor het contactmoment.
  5. Voor het zegenen van ambtsdragers en nieuwe leden geldt m.b.t. de predikant hetzelfde als voor de doop.

Kinderoppas, zondagsschool, jeugdwerk

1. De kinderoppas kan plaatsvinden als gebruikelijk. Voor kinderen onder de 13 jaar geldt de verplichte onderlinge afstand van anderhalve meter niet.
  2. Bij het brengen/halen van kinderen bij de oppas moet anderhalve meter afstand in acht genomen worden. Ook oppassers die niet uit hetzelfde gezin komen houden onderling die afstand aan.
  3. Vrijwilligers die zich niet comfortabel bij deze situatie voelen hoeven niet mee te werken.
  4. De zondagsschool vindt niet in de kerk plaats.

Gebruiksplan andere activiteiten dan erediensten

1. Randvoorwaarden
    • Kunnen we de bijeenkomst uitstellen? Zo ja: uitstellen.
    • Is het mogelijk digitaal te vergaderen? Zo ja: digitaal.
    • Zijn er toch zwaarwegende redenen elkaar fysiek te ontmoeten? Noodzaak hiertoe per keer afwegen.